“TÜRKÜ TÜRK’Ü ANLATIR” GECEMİZ

Türk Eğitim-Sen Kocaeli 2 No’lu (Gebze) Şubesi, “Türkü Türk’ü Anlatır” adlı programla gönülleri mest etti. Türk Eğitim-Senli öğretmenler şiir ve türkülerle Türk’ün gerek ülkemiz gerekse diğer ülkelerde kahramanlıklarını, eziyetlerini, duruşlarını anlattı. Programda türkü veya şiir okuyan her öğretmen sunumunun ardından boynundaki kolyeyi düzeneğe bırakıp, “Ben …………li Mehmet” diye seyirciyi selamladı. 

Şahindoğan, Yiğit ve Kurucu Başkan da Katıldı

Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’ndeki program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ayşegül Yüken’in sunuculuğunu üstlendiği programa Türk Eğitim-Sen Genel Başkan yardımcıları Mehmet Yaşar Şahindoğan ve Fuat Yiğit, Gebze İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mahmut Aşıkoğlu, Kamu-Sen İl Başkanı ve Türk Eğitim-Sen Kocaeli 1 No’lu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, İzmit İlçe Başkanı Hüseyin Akçay, Körfez İlçe Başkanı Oruç Sulusaray ve Kocaeli 2 No’lu Şube’nin kurucu başkanı Köksal Akkoç, Ülkü Ocakları İl Başkanı Gökhan Özkara ile Gebze İlçe Başkanı Ahmet Çağrı Şakar ve Çayırova İlçe Başkanı Hikmet Yılmaz, İstanbul’dan maarif müfettiş Süleyman Yıldız, okul müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve çeşitli liselerden öğrenciler katıldı.

Kütük: Kurucu Yönetim Bizim İçin Çok Önemli

Türk Eğitim-Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Orhan Kütük etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada şubenin kurucu yöneticilerinden Halil Subaşı’nın ağır bir hastalık geçirdiğine dair bilgilendirmede bulunup Subaşı’na acil şifalar diledi. Şarkı türkü dinlemek, Türk’ü türkülerle anlatmak için toplandıklarını kaydeden Kütük kurucu yönetimin kendileri için büyük önem taşıdığını belirtip şunları söyledi:  

Kurula Üye Bulamazdık Bugün 2250 Üyemiz Var

“1992 yılında başlayan sendikal mücadelede, ilk konfederasyonTürkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen ile başlayan mücadelede ilk başlarda 20 kişilik kurucular kuruluna üye bulmakta zorlanırken aradan geçen 25 yılda 2 bin 250 üyemizle bölgemizde önemli bir güç ve sivil toplum kuruluşu olarak kendimizi gösteriyoruz.

Sendikacılık Aynı Zamanda Sosyal Faaliyettir

Salonları dolduran sizler bundan sonraki programlar içinde cesaret veriyorsunuz. Sendikacılık aynı zamanda sosyal faaliyettir. Benzerlerini sürdüreceğiz. Bizleri sosyal medyadan ve basından takip edip bizleri yalnız bırakmamanızı diliyoruz.”

Program Çanakkale İle Başladı

Türk Eğitim-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yaşar Şahindoğan’ın konuşmasının ardından program 103’ncü zafer yıldönümü kısa süre önce kutlanan Çanakkale teması ile başladı. Koro, “Hey 15’li”yi seslendirdi. Kemal İlbey, Çanakkale şiiri okudu. Koronun “Çanakkale İçinde Vurdular Beni”yi seslendirmesinin ardından korist Ferda Hacıvelioğlu, “Yaylalar İçinde Erzurum Yayla”yı seslendirdi.

Sakarya, Anadolu…

Necip Fazıl Kısakürek’in “Sakarya”sı şiir kıvamında, Alaettin Can  (soldaki) tarafından okundu. Koronun Plevne Marşı’nı seslendirmesinin ardından Abdurrahim Karakoç’un “Anadolu” adlı şiiri Esra Yılmaztarafından okundu. “İki Keklik Bir Kayada Ötüyor” türküsü Volkan Tığlı, “Hüseynik’ten Çıktım Seher Yoluna” türküsü Savaş Çankaya tarafından seslendirildi.

Balkanlar ve Kırım

Osman Baymak’ın “Bir Başkadır Balkanlarda Türk Olmak” adlı şiire Emin Yüken tarafından okundu. Şiirde bir Balkan Türkü’nün “Bulgar” diye tanımlanmasına tepkisi yer aldı. Esma Akan, (sağdaki) Kırım Türkleri’nin çilesini ve 1944’teki sürgünü anlatanŞükrü Bilgili’ye ait “Cennet Vatan Yok Olmuş” adlı şiiri okudu. Ardından koro Elzara Batalova’nın “Ey Güzel Kırım” adlı türküsünü seslendirdi.

Kerkük…

Bedirhan Gökçe’nin gavim gardaşın nerede olduğunu sorgulayan “Kerkük Çığlığı” adlı şiiriniDoğan Binbaş okudu. Leys Eyüp Akbulut’un Kerkük’ün bir Türk kenti olduğunu anlatan “Kerkük” adlı şiirini Turgay Sarıaydın dillendirdi. Merhum sanatçı Cem Karaca’ya ait, Mümin Sarıkaya tarafından da seslendirilen “Kerkük’ün Zindanına Attılar Beni” adlı türkü Emin Yükentarafından okundu.

Hüseyin Karadağ, Âşık Şenlik ve

Murat Çobanoğlu’na Nazire Yaptı

Çıldırlı Âşık Şenlik’e ait, 1893 harbi koçaklaması olan “Can Sağ İken Yurt Vermeyiz Düşman”a adlı şiir Hüseyin Karadağtarafından okundu. Karadağ talep üzerine katılımcıları Aşık Şenlik’e ve mücadelesine ilişkin bilgilendirdi. Kars’ın 43 yıl boyunca Rus toprağı olduğu yıllarda ölüm tehdidi altında dahi Osmanlılığı ve Müslümanlığından taviz vermediğini anlatıp Ermenistan’da zehirlenerek öldürüldüğünü kaydetti. Hüseyin Karadağ, sunucu Ayşegül Yüken’in talebi üzerine o esnada bir koçaklama okuyup bu esnada Yüken’e atfen, “Beni Murat Çobanoğlu sandı” diye hayıflanmasının duyulması salonu güldürdü. Karadağ o an ürettiği koçaklaması ile büyük beğeni aldı.  Ardından Atatürk’ün Kars’a ziyaretinin sembol koçaklama/türküsü “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” koro tarafından okundu.

Kahramanlık Şiir ve Türküleri

Arif Nihat Asya’nın kahramanlık temalı şiiri “Kalk yiğidim”, Lale Onay tarafından okundu. Mehmet Emin Yurdakul’un oğlunu cepheye yollayan anneyi anlatan, “Ya Gazi Ol Ya Şehit” şiirini Fatma Güney dile getirdi. “Eledim Eledim Hölük Eledim” türküsünü korodan Şule Kılıçkaya seslendirdi. “Al Yeşil Dökün Anneler” şiiri Şükran Aydın okundu.

Birlikte Selamladılar

Program bir grup liseli öğrencinin Türk ve Türki Cumhuriyetler bayrak ve sancakları ile sahneye çıkması ve bu esnadaHakan Çelik’in “Olmadın Sen” adlı şiiri subay üniforması ile dillendirmesi; Türk Eğitim-Sen Genel Başkan yardımcılarıMehmet Yaşar Şahindoğan ve Fuat Yiğit’in kısa teşekkür konuşmaları, tüm salonu koro ve protokol konukları ile birlikte selamlamasıyla sona erdi.

Şahindoğan: Eylemlerimiz Sonuç Alana Kadar Sürecek

Programda sunumu Ayşegül Yüken üstlendi.

Türk Eğitim-Senli öğretmenler üç aylık bir çalışmayla hazırlandıkları programda büyük beğeni topladı. Gerek türkü gerekse şiirler esnasında türkü ve şiirle örtüşen slayt gösterisi yapıldı…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*